news-item
Новини

Актуальність кущового буріння

Актуальність кущового буріння
01 вересня 2022

Нормативні документи щодо буріння свердловин із єдиного кущового майданчика

В умовах, коли нафтогазові родовища і перспективні площі (ліцензійні ділянки) розміщені у зонах цінних сільськогосподарських угідь, природоохоронних, заповідних і курортних зон і на землях лісового фонду, під населеними пунктами, річками та озерами особливо актуальною і перспективною є розробка родовищ шляхом реалізації проєктів зі споруджування свердловин із похилими і горизонтальними стовбурами із єдиного кущового майданчика.

 

Разом із тим, відсутність нормативних документів, які установлюють вимоги до проєктування, одночасного споруджування (влаштування), експлуатації та ремонту свердловин на єдиному кущовому майданчику, порядку загального керування роботами і взаємодії у разі одночасного виконання робіт на кущовому майданчику різними підрядними організаціями із буріння, експлуатації та ремонту цих свердловин із забезпеченням безпечних умов праці, пожежної, техногенної та фонтанної безпеки, дотримання вимог із охорони надр і довкілля, не дає можливості реалізувати такі проєкти на теренах України.

Фахівці ТОВ «НТП «Бурова техніка» на замовлення однієї з українських приватних нафтогазових компаній завершують розроблення стандарту «Свердловини на газ і нафту. Одночасне виконання робіт із споруджування, експлуатації та ремонту свердловин на кущовому майданчику».

 

 

ТОВ «НТП «Бурова техніка» має досвід із розроблення нормативних документів для кущового буріння свердловин, зокрема, для Представництва «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» розроблено стандарт «Свердловини на газ і нафту. Одночасне виконання бурових робіт, експлуатування та капітального ремонту свердловин на кущових майданчиках газових і нафтогазових родовищ України. Загальні технічні вимоги» (СОУ 11.2-13957538-001:2010).

Застосування кущового буріння дасть можливість значно скоротити витрати на підготовчі та будівельно-монтажні роботи, спростити обслуговування свердловин, зменшити обсяги допоміжних робіт, обсяги перевезень, витрати на облаштування промислу і оптимізувати автоматизацію процесу видобутку.