news-item
Новини

Актуалізація буріння бічних стовбурів свердловин

Актуалізація буріння бічних стовбурів свердловин
06 червня 2024

На сьогоднішній день усе актуальнішим є збільшення видобутку вуглеводнів шляхом забурки бічних стовбурів (ЗБС) на свердловинах старого фонду. 

Доцільність буріння бічних стовбурів обумовлене рядом факторів, зокрема:

  • зниженням загальних витрат порівняно з бурінням нової свердловини;
  • наявністю уже облаштованої свердловини, трубопроводів і під’їзних шляхів.
 

Маючи 24-річний досвід, фахівці нафтосервісної компанії «Бурова техніка» пробурили десятки свердловин, включаючи свердловини із горизонтальними стовбурами. Лише за  останні 3 роки пробурено 7 бічних стовбурів, в тому числі 3 – з горизонтальним закінченням (переважно на родовищах «Укрнафти»).

 

Реалізацію проєктів ЗБС розпочато у 2001 році і найчастіше виконано на умовах генерального підряду (від розроблення проєктної документації, забезпечення матеріалами та обладнанням до здачі свердловини в експлуатацію). Для вирізання «вікна» використовувалися технології як із суцільним вирізанням секції обсадної колони, так і з установленням клина-відхилювача. В більшості випадків орієнтування клина-відхилювача здійснювали наші фахівці за допомогою телеметричної системи. Вирізання «вікон» виконувалися в колонах діаметром 146 – 178 мм, а горизонтальна ділянка становила до 150 м.

На сьогодні наша команда забезпечена необхідними матеріалами та обладнанням і готова до виконання високотехнологічних завдань  та реалізації нових проєктів ЗБС